Rotfylling

En rotfylling er en tannbehandling som utføres når innsiden av en tann er skadet eller infisert. Prosessen innebærer fjerning av det skadede vevet, rengjøring av tannens indre kanaler, og deretter fylling av hulrommet med et inert materiale for å forhindre ytterligere infeksjon.

Symptomer som kan indikere behovet for en rotfylling inkluderer:

 1. Alvorlig tannverk: Vedvarende eller periodisk intens tannverk kan være et tegn på skade eller infeksjon i tannens indre.
 2. Ømhet eller hevelse rundt tannen: Betennelse eller infeksjon kan føre til ømhet eller hevelse i tannkjøttet rundt den berørte tannen.
 3. Økt følsomhet: En plutselig økning i tannfølsomhet overfor varme eller kalde drikker kan indikere problemer med tannens indre.
 4. Mørkfarging av tannen: En endring i fargen på tannen kan være et tegn på skade eller infeksjon i pulpaen.
 5. Smerte ved tygging eller trykk: Smerte når du tygger eller påfører trykk på tannen, kan tyde på problemer i tannens indre struktur.

Hvis du opplever noen av disse symptomene, er det viktig å oppsøke tannlegen. Tannlegen vil evaluere situasjonen, og hvis det er nødvendig, kan en rotfylling være løsningen for å redde tannen og lindre smertene.

Det er flere myter og misforståelser knyttet til rotfylling. Her er noen av de vanligste:

 1. Rotfylling er smertefull: Moderne tannbehandling og bedøvelsesmetoder gjør rotfylling i dag relativt smertefri. Tannlegen sørger for at du er tilstrekkelig bedøvet før de starter prosedyren.
 2. Rotfylling fjerner alltid tannen: Rotfylling utføres for å redde og bevare en skadet tann. Målet er å unngå tannuttrekning, og rotfylte tenner kan fungere normalt i lang tid etter behandlingen.
 3. Rotfylling forårsaker sykdom: Det er ingen vitenskapelige bevis som støtter påstanden om at rotfylling forårsaker sykdom andre steder i kroppen. Moderne rotfylling utføres med høy standard for hygiene og sterilisering.
 4. Rotfylling er alltid en langvarig prosess: Mens noen rotfyllinger kan ta flere besøk, kan andre fullføres på en enkelt dag, avhengig av alvorlighetsgraden av problemet og tannens beliggenhet.
 5. Rotfylte tenner er alltid døde: En rotfylt tann kan fremdeles være vital selv om den ikke har nerver. Tannens blodtilførsel og støttevev kan opprettholde tannens helse.
 6. Rotfylling er alltid nødvendig ved tannverk: Tannverk kan ha forskjellige årsaker, og rotfylling er ikke alltid den eneste løsningen. Noen ganger kan andre tannbehandlinger være tilstrekkelige.

Det er viktig å konsultere med tannlegen for å få nøyaktig informasjon og råd basert på individuelle behov. Misforståelser om rotfylling kan føre til unødvendig bekymring eller utsettelse av nødvendig tannbehandling.

Behandlere

Bestill time hos en av våre tannleger.

Tor Einar Kjørkleiv
Tor Einar Kjørkleiv
Tannlege / Partner
Godkjent for implantatprotetikk med trygderefusjon.
Moe Rezai
Moe Rezai
Tannlege / Partner
Godkjent for implantatprotetikk med trygderefusjon.
Karina Vatsvåg
Karina Vatsvåg
Tannlege
Sindre Aamås
Sindre Aamås
Tannlege
Martin Nilsen
Martin Nilsen
Tannlege
Sigurd Akre
Sigurd Akre
Tannlege