Protetikk

Protetikk er en gren av odontologien (tannlegevitenskapen) som fokuserer på å erstatte tapte eller manglende tenner og gjenopprette funksjon og estetikk i munnhulen. Dette kan inkludere design, produksjon og tilpasning av proteser eller kunstige erstatninger for tenner.

Protetiske løsninger kan være av forskjellige typer, inkludert proteser (avtagbare eller permanente), broer, implantater og andre apparater som brukes for å gjenopprette tannstrukturen og bitefunksjonen. Målet med protetikk er å forbedre pasientens tyggeevne, tale og estetikk etter tap av en eller flere tenner.

Et annet ord for protetikk er "tannproteser" eller bare "proteser." Dette refererer til kunstige erstatninger for manglende tenner eller tannstrukturer, enten de er avtagbare proteser, faste broer, eller implantater.

Behovet for protetikk hos tannlegen kan indikeres av flere symptomer, inkludert:

  1. Manglende tenner: Tap av en eller flere tenner kan kreve protetiske løsninger som proteser, broer eller implantater for å gjenopprette tannrekken.
  2. Tyggeproblemer: Manglende tenner kan føre til vanskeligheter med å tygge maten skikkelig, og dette kan være en indikasjon på behovet for protetikk.
  3. Endringer i tale: Tap av tenner kan påvirke uttalen av ord og føre til endringer i tale, noe som kan være en indikator på behovet for protetiske erstatninger.
  4. Endringer i ansiktsform: Manglende tenner kan føre til endringer i ansiktsformen over tid, spesielt i kjeven, og dette kan påvirke utseendet.
  5. Tannpine: Smerte eller ubehag i områder der tenner mangler, kan være et tegn på at protetiske løsninger er nødvendige.
  6. Tannkjøttsykdom: Avansert tannkjøttsykdom kan føre til tap av støttevev rundt tennene, og i noen tilfeller kan protetiske tiltak være nødvendige for å gjenopprette funksjon og estetikk.
  7. Slitasje på eksisterende proteser: Hvis du allerede har proteser, men de viser tegn til slitasje eller passformproblemer, kan dette indikere behovet for justering eller erstatning.

Det er viktig å konsultere med tannlegen for en grundig evaluering dersom du opplever noen av disse symptomene. Tannlegen kan gi råd om hvilke protetiske alternativer som passer best for å gjenopprette både funksjon og utseende i tilfelle tap av tenner.

Behandlere

Bestill time hos en av våre tannleger.

Tor Einar Kjørkleiv
Tor Einar Kjørkleiv
Tannlege / Partner
Godkjent for implantatprotetikk med trygderefusjon.
Moe Rezai
Moe Rezai
Tannlege / Partner
Godkjent for implantatprotetikk med trygderefusjon.
Karina Vatsvåg
Karina Vatsvåg
Tannlege
Sindre Aamås
Sindre Aamås
Tannlege
Martin Nilsen
Martin Nilsen
Tannlege
Sigurd Akre
Sigurd Akre
Tannlege