Oralmedisin

Oralmedisin, også kjent som oralmedisinsk og munnmedisinsk odontologi, er en gren av odontologien som fokuserer på diagnosen og behandlingen av medisinske tilstander som påvirker munnhulen og ansiktet.

Tannleger som spesialiserer seg innen oralmedisin, kan behandle en rekke forhold som går utover tradisjonelle tannlegeproblemer.

Symptomer som kan indikere behov for oralmedisin inkluderer:

  1. Munnslimhinneforandringer: Endringer i munnslimhinnen, for eksempel sår som ikke leges, fargeendringer eller fortykkelse, kan være symptomer som krever vurdering av en oralmedisiner.
  2. Smerter i ansikt og kjeve: Kroniske smerter i ansiktet eller kjeven kan være relatert til forhold som temporomandibular ledd (TMJ) dysfunksjon eller andre munn- og kjeveforstyrrelser.
  3. Dysfunksjon i spyttkjertlene: Problemer med spyttkjertlene, for eksempel tørr munn (xerostomi) eller overdreven spyttproduksjon, kan indikere behov for oralmedisinsk behandling.
  4. Svulster eller vekster: Uvanlige svulster, cyster eller andre vekster i munnhulen eller ansiktet kan kreve undersøkelse og behandling av en oralmedisiner.
  5. Oral infeksjoner: Vedvarende eller tilbakevendende oral infeksjoner, som soppinfeksjoner eller bakterielle infeksjoner, kan være indikatorer på behovet for oralmedisinsk inngrep.
  6. Autoimmune sykdommer: Munnhulen kan påvirkes av visse autoimmune sykdommer, og oralmedisin kan være nødvendig for å håndtere disse forholdene.
  7. Bivirkninger av medisiner: Enkelte medisiner kan ha bivirkninger som påvirker munnhelsen, og oralmedisin kan hjelpe med å håndtere disse problemene.

Det er viktig å oppsøke en tannlege eller oralmedisiner hvis du opplever noen av disse symptomene, slik at en nøyaktig diagnose kan stilles, og passende behandling kan foreslås.

Behandlere

Bestill time hos en av våre tannleger.

Espen Danielsen
Espen Danielsen
Oralkirurg